Miażdzyca jest chorobą podstępną, ponieważ często jedynym, pierwszym i często ostatnim symptomem choroby, polegającej na odkładaniu się przy ścianach naczyń wieńcowych twardych blaszek miażdżycowych, jest zawał serca. Choroba nie daje większych objawów i często towarzyszy nadciśnieniu krwi. Zaniepokoić może nas ogólne osłabienie organizmu, szybsze męczenie się oraz wszelkie bóle w okolicy serca. Nasza pompa krwi wraz z wiekiem naturalnie zaczyna się męczyć i wyczerpywać. Choroby układu krwionośnego najczęściej występują więc u ludzi starszych: 60- i 70-letnich. Ich główną przyczyną pozostaje wciąż przede wszystkim niehigieniczny tryb życia związany z nieprawidłową dietą, brakiem ruchu, stosowaniem używek takich jak papierosy czy alkohol, a także życie w permanentnym stresie. Wykazano, że podwyższone ciśnienie krwi wiąże się przede wszystkim z wysokim poziomem kortyzolu oraz noradrenaliny – są to hormony wydzielane w organizmie człowieka w odpowiedzi na odczucie stresu oraz strachu. Niegdyś choroby te nie były tak popularne wśród ludzi, dziś jednak stają się istną plagą. Jak możemy sobie pomóc? Istnieje kilka ziół oraz roślin wyspecjalizowanych do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu krążenia człowieka.

Głóg – owoce oraz kwiatostany głogu, z których pozyskujemy produkty lecznicze zawierają flawonoidy (m. in.witeksynę) oraz procyjanidy oligomeryczne. Substancje te rozszerzają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz zwiększają moc pojedynczych skurczów serca. Powodują, że serce jest lepiej odżywione oraz ukrwione, pracuje ekonomicznej i bardziej wydajnie. Preparaty z głogiem powinny być stosowane profilaktycznie u osób narażonych na zawał serca, a także niezwłocznie wprowadzone do diety po przebytym już zawale.

Ciekawostka botaniczna:

Czym różni się głóg jednoszyjkowy od dwuszyjkowego?

Jeśli chodzi o składniki odżywcze - nie ma rozbieżności, oba rodzaje są niezwykle cenione w fitoterapii. Jak rozpoznać oba gatunki drzew? Wyglądają praktycznie tak samo, ale najlepiej sprawdzić to można w okresie kwitnienia. Kwiat głogu jednoszyjkowego posiada słupek z jedną szyjką, a dwuszyjkowego - dwie lub trzy, jak wskazuje sama nazwa. Odmianę możemy poznać też po owocach. Owoc głogu jednoszyjkowego będzie miał jedną pestkę, dwuszyjkowego - dwie.

Głóg dwuszyjkowy

Serdecznik – nazwa nieprzypadkowa. Preparaty z serdecznika pomogą nam przede wszystkim w zaburzeniach rytmu serca takich jak arytmia czy tachykardia, a także nerwica serca. Serdecznik wykazuje silnie działanie uspokajające i wzmacniające serce.

Serdecznik

Kilka słów o podstępnej miażdżycy

Miażdżyca powstaje, gdy w ściance naczynia krwionośnego dojdzie do wystąpienia stanu zapalnego. Stan ten może być spowodowany całym spektrum przyczyn, wśród najczęstszych wymienia się zbyt mocny napór krwi na ściany naczyń, spowodowany nadciśnieniem; obecność substancji toksycznych m. in. z dymu papierosowego lub w wyniku działania wolnych rodników, a także zakażenia np. bakterią chlamydia pneumoniae lub wirusem opryszczki. W wyniku podrażnienia śródbłonka naczynia krwionośnego, bardzo łatwo osadza się na nim krążący w tym czasie swobodnie we krwi cholesterol frakcji LDL oraz sole wapnia. Organizm chce naprawić uszkodzony nabłonek i wysyła do niego białe ciałka krwi, które na miejscu przekształcają się w makrofagi, a następnie komórki piankowe, na których „zaczepia się” cholesterol, tworząc skupiska i w konsekwencji blaszkę miażdżycową. Taką świeżą blaszkę z czasem powleka otoczka zwana błoną włóknistą. Pod wpływem stałego nadciśnienia krwi, twarda blaszka dalej uszkadza naczynie krwionośne, tworząc kolejny stan zapalny i tak powstaje błędne koło. Postępująca miażdżyca może doprowadzić do zawału serca, udaru mózgu oraz innych zatorów np. zatoru płucnego.

Cholesterol nie jest jedyną przyczyną miażdżycy, owszem jego negatywna frakcja LDL bierze udział w powstaniu blaszki miażdżycowej, jednak cholesterol frakcji HDL (tzw. ,,dobry” cholesterol) pomaga usuwać LDL i likwidować blaszki. Ponad to jest on też niezwykle potrzebny w organizmie m.in. do prawidłowego syntetyzowania hormonów np. płciowych, czy bardzo ważnego aldosteronu odpowiadającego za prawidłową gospodarkę wodno-mineralną. Ponadto wpływa na aktywność serotoniny, hormonu odpowiadającego za nasze dobre samopoczucie. Cholesterol zawarty w skórze, pod wpływem działania promieni słonecznych ulega przekształceniu w niezbędną nam witaminę D. Jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania mózgu i wszystkich komórek nerwowych. Wygląda na to, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Istnieje natomiast inny związek, wpływający w sposób istotny na tworzenie się miażdżycy. Mowa o homocysteinie. Jest to aminokwas siarkowy, powstający z innego związku – metioniny, zawartej w mięsie. Dieta oparta na białkach zwierzęcych może powodować ogromny wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Nadmiar tego składnika powoduje właśnie stan zapalny naczyń krwionośnych i uszkadza delikatny nabłonek. Naukowcy dowiedli, że wysoki poziom homocysteiny wiąże się nie tylko z jedzeniem dużych ilości mięsa, ale jednoczesnych niedoborach witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Bardziej świadomi lekarze nazywają dziś homocysteinę „cholesterolem XXI wieku”.

Najtańsze i najskuteczniejsze sposoby w walce z miażdżycą – cebula i czosnek

Na rynku znaleźć możemy wiele odmian cebuli i czosnku. Im bardziej cebula posiada ostry smak, tym więcej związków siarki o właściwościach antybiotycznych posiada. Jeśli chodzi o zapobieganie powstawaniu miażdżycy, a więc usuwanie negatywnych frakcji cholesterolu LDL najlepiej sprawdzi się tzw. cebula czerwona – odmiana o fioletowej barwie, zawierająca bogactwo polifenoli, które zapobiegają utlenianiu – również cząstek cholesterolu. Generalnie rzecz ujmując, dieta bogata w fioletowe warzywa i owoce będzie bardzo korzystna dla naszego układu krwionośnego. Zarówno cebula jak i czosnek to naturalne środki do zapobiegania tworzeniu się zakrzepów. Rozrzedzają i ułatwiają przepływ krwi. Fitoterapeuci nie zalecają jednak spożywania długotrwale tych roślin z jednoczesnym stosowaniem leków przeciwzakrzepowych opartych na kwasie acetylosalicynowym. Może to znacząco rozrzedzić krew, doprowadzając do wewnętrznych krwawień. Jeśli chodzi o czosnek, wybierajmy polskie odmiany. Najskuteczniejszy będzie oczywiście świeży i spożyty ok 10 min po uprzednim rozkrojeniu lub posiekaniu główki. Dopiero w momencie posiekania czosnku wytwarza się cenny składnik leczniczy. Czosnek to jedyna roślina posiadająca zdolność odwracania procesu tworzenia się blaszek miażdżycowych. Jest to proces powolny, dlatego warto spożywać czosnek profilaktycznie przez długi czas. Jego ostry smak może podrażniać żołądek. Gotowany do 6 min. czosnek również posiada silne właściwości lecznicze, choć już mniejsze niż świeży. Podobnie sprawa wygląda z cebulą. Jeśli z jakichś względów nie jest dla nas korzystne spożywanie surowych roślin, nie rezygnujmy również z ich wersji podanych obróbce termicznej. Czosnku i cebuli nie powinny spożywać dzieci do 2 r. ż, a także kobiety w ciąży i karmiące.

Niedoceniona aronia, nazywana też czarną jarzebiną.

Aronia to krzew o rozłożystych gałęziach, dorastający do ok 2-3 m. Zakwita bladokremowymi kwiatostanami zwykle na początku maja, zbiór owoców przypada zaś na koniec sierpnia i początek września. Liście pociągłe, z charakterystycznymi ząbkami. Wykorzystywanym surowcem leczniczym są owoce. Możemy je suszyć, mrozić, robić przetwory, soki oraz nalewki. Jagody zawierają cenne antocyjany oraz polifeonele o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Nadciśnienie, będące przyczyną chorób serca bierze swój początek w stresie oksydacyjnym, o czym było wspomniane wyżej. Stres oksydacyjny to nie tylko stresujące sytuacje dnia codziennego, ale również nienaturalne i toksyczne substancje wprowadzane do organizmu.

Copyright © Klaudia Listwon 2021

cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram